Имайки предвид колко напрегнат е съвременния живот, спането изглежда като безвъзвратно загубено и непродуктивно време, пише Science Alert.

Това, че спите обаче, не означава, че в тялото ви не се случва нищо. За да ни помогне да разберем по-добре какво се случва с телата ни, когато спим, художникът Ян Дием е създал тази интересна инфографика, обясняваща активността в организма през отделните стадии.

Първият стадий е времето между будното състояние и това, когато сте задремали. Тогава все още е много лесно някой или нещо да ви събуди. Ако това стане, няма изобщо да усетите какъвто и да било положителен ефект от малкото сън, който сте получили.

Вторият стадий е това, което учените наричат "среден сън" - в него прекарваме по-голямата част от нощта. Тогава мозъчните вълни са бавни, кръвното налягане спада и сърдечният ритъм се успокоява. Именно тогава получаваме нужната почивка.

По време на третия стадий сме в най-дълбоката фаза на съня. Почти всички телесни функции се забавят значително и тялото ни почва бавно да се възстановява. Това е и фазата, през която сомнамбулите вървят, говорят или ядат на сън.

REM стадият е времето, когато изживяваме най-реалистичните си сънища. Учените наричат този сън "парадоксален", тъй като тялото е отпуснато, но мозъкът работи все едно сте будни. Мускулите ви са парализирани, а сърдечният ритъм и дишането имат различна степен на учестеност.

Така дори и да не дарявате на тялото си нужните 8 часа сън на нощ, вече знаете какво се случва с него, след като отпуснете глава на възглавницата.