Липсата на витамини или минерали в човешкото тяло се отразява лошо на организма. Засяга се неговото общо състояние, а понякога се превръща и в сериозен проблем. По-рано недостигът на калций например се считаше за характерно състояние при по-възрастните хора. В днешно време обаче недостатъчно съдържание на този елемент се наблюдава и сред най-младото поколение. Как да установим, че в тялото ни няма достатъчно калций? Следете за някои от следните симптоми:

Ако ви тормози безсъние, то това може да не е само резултат на стрес или друга причина, а да се дължи на недостиг на калций. Той играе важна роля в развитието на хормона на съня - мелатонин.

Изменения в позата на тялото и проблеми с гръбначния стълб подсказват за отслабване на костната структура. Ако лошата поза е придружена и от болка в областта на шията или гърба, тялото ви "моли за помощ" под формата на калций.

Ако изведнъж получите неочакван пристъп - апоплексия, говори за дефицит на химичния елемент Ca.

Забравяне, трудност при подбиране на думите, термините, фразите, може също така да напомня за липса на Са. Освен влошаване на паметта, недостигът на калций може да доведе и до халюцинации.

Косата, ноктите и зъбите са основните хранилища на калций. Ако в тялото този елемент е по-малко, той се попълва от тези "трезори". Изтъняването на косата, цепенето на ноктите, проблеми с зъбите - всичко това "крещи", че е време да се занимаете с въпроса сериозно.

От какво е необходимо да се откажете?

  • от газираните напитки: те отмиват калция от костите;
  • от мазните храни: те забавят процеса на храносмилане;
  • пушенето: много силно влияние върху загубата на костно вещество;
  • кафето: то има същия ефект върху костта като содата;
  • от заседналия начин на живот: той допринася за промиването на повечето основни скелетни компоненти. 

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.