Край ядрената централа „Чернобил“ е засечен радиационен пик. Данните на наблюдателните станции показват, че в четвъртък нивата на радиация са се увеличили 20-кратно, предава Би Би Си.

„Обикновено около реактора човек би получил доза от 3 единици (наречени микросиверти) на всеки час. Сега тази стойност скочи до 65 – обяснява експертът по ядрени материали проф. Клер Коркхил от Шефийлдския университет. – Това е около пет пъти повече, отколкото бихте получили при трансатлантически полет.“

Според нея най-вероятното обяснение е, че движението на хората и превозните средства в зоната на отцепление около Чернобил (която е около 4000 кв/км) е вдигнало във въздуха радиоактивната прах, която доскоро се е намирала напълно необезпокоявана на земята.

Присъствието на войски около вече нефункциониращата ядрена централа е притеснително, но експерти казват, че вероятността да се повтори ядрената катастрофа от 1986 г. е малко вероятно.

„Днес радиоактивността е намаляла значително, а причината за отделянето ѝ по онова време е огромен пожар“, обяснява проф. Коркхил.

Далеч по-притеснителни са боевете между украински и руски войски край други работещи ядрени реактори в Украйна.

„Чернобил се намира в голямо и необитаемо пространство – казва проф. Джеймс Екшън, експерт по ядрена политика. – Останалите реактори на Украйна не са изолирани по подобен начин. Нещо повече, голяма част от горивото в тези реактори е значително по-радиоактивно от това в Чернобил“.