Всички сме свикнали да се интересуваме колко топло или студено е навън. Дали обаче не можем сами, при това по доста прост начин, да си направим собствен термометър с вода, с който да изследваме температурата?

Зарадвай близките и приятелите си, като им покажеш своето изобретение. Какво трябва да направиш? Следвай инструкциите.

От какво се нуждаеш:

- не много голяма стъклена бутилка;
- сламка;
- пирон и чук;
- пластилин;
- боя за храна или водни боички;
- съдове със студена и топла вода.

Какво трябва да направиш:

1. Сипи няколко капки от боята за храна в бутилката и налей догоре с вода. Може би се чудиш за какво са ти пиронът и чукът? С тяхна помощ пробий отвор в капачката за сламката.

2. Постави сламката така, че долният й край да е поне 5 см под капачката. Впоследствие е нужно да уплътниш с пластилин малките отвори около нея. Направи го добре, за да може твоят термометър да работи безотказно.

3. Затвори бутилката с капачката, през която си поставил сламката предварително, и сложи бутилката в съд с топла вода. След около 5-10 мин. в частта на сламката над капачката се наблюдава изкачването на стълб от оцветената вода.

4. Ако искаш да измериш по-студени температури, сложи бутилката в съд със студена вода. След известно време стълбът течност ще намалее.

Поздравления! Твоят саморъчно направен термометър работи.

Защо се получава така

При нагряване водата, подобно на доста други вещества, увеличава своя обем, т.е. разширява се. Затова налягането в бутилката се повишава и тя търси път навън. Единственият начин да излезе е през сламката. Именно затова, когато термометърът е на топло, се наблюдава изкачване на водния стълб по нея.
Обратно, когато температурата се понижава, водата намалява обема си и издигналият се стълб слиза надолу.

Заради този ефект на увеличаване и намаляване на обема инженерите оставят разстояние между влаковите релси и бетонните плочи. Така се оставя място за разширяването и се избягва деформацията.

Стефан Илиев