И защо пък не? Сигурно и ти като мен обичаш извънземни и НЛО-та и мечтаеш да видиш летяща чиния в собствения си хол. Сега ще ти предоставя тази възможност. За няколко минути и без особени усилия над масата ти ще се зарее истински футуристичен диск – просто следвай инструкциите.

От какво се нуждаеш?

• Гумен балон в любимия ти цвят

• Стар компактдиск, който повече няма да ти трябва (ще бъде омазан в лепило)

• Макара за конци

• Здраво универсално лепило

Какво трябва да направиш?

1. Залепи здраво макарата за компактдиска. Дупчицата й трябва да съвпада с отвора в средата на CD-то. Изчакай лепилото да изсъхне напълно. Между макарата и диска не трябва да минава никакъв въздух. Изчисти от лепило дупчиците на макарата и диска. Те трябва да бъдат свободно проходими.

2. Опъни гърлото на балона върху макарата. За по-сигурно можеш и допълнително да го закрепиш с ластик. Елиминирай всяка възможност оттам да излезе въздух.

3. Долепи устни до долната част на компактдиска и надуй балона през дупката. Може в началото да ти се стори странно, но не е никак трудно, повярвай! Да не говорим, че ще си доста забавна гледка отстрани!

4. Стисни здраво гърлото на балона над макарата, така че да задържиш целия въздух вътре.

5. Обърни компактдиска така, че макарата с балона да сочат нагоре. Постави го върху равна повърхност, например маса, като продължаваш да държиш гърлото на балона.

6. Сега вече може да го пуснеш. Побутни леко диска и самоделната ти летяща чиния ще полети на няколко милиметра от плота! Може дори да качиш пътници - един-двама инопланетяни от пластилин, ако си истински ентусиаст!

Защо става така?

Въздухът, който излиза от балона, прави въздушна възглавница между диска и масата и по този начин улеснява движението на “НЛО”-то, като премахва триенето между него и твърдата повърхност. Истинските кораби на въздушна възглавница използват мотори и перки, които създават този слой подвижен въздух между тях и земята. В нашия модел балонът върши тяхната работа. Колкото по-голям е той, толкова по-дълго ще се рее и твоят космически кораб! Истинските машини от този тип имат и “поличка” – издаден надолу ръб около периферията на диска, който задържа въздуха точно под кораба. Може да опиташ да направиш поличка на диска си от лента от пластмасова торбичка, която да залепиш по периферията на CD-то. Провери дали наистина това променя устойчивостта на летящата чиния.

Анна Волева