Скоро животоспасяващи лекарства ще могат да бъдат директно вкарвани в мозъка с просто всмъркване, благодарение на нов спрей за нос, който използва златни наночастици, които могат да прекосят кръвно-мозъчната бариера*.

Тази бариера предпазва нашите мозъци от увреждащи токсини, но също така пречи на лекарствата да бъдат ефективни, и затова този нов назален метод на прилагане на лекарствата може да отвори пътя към всевъзможни нови видове лечения.

Според учените спреят може да достави лекарството в мозъка в рамките на от 30 до 60 минути.

“Най-краткият и вероятно най-лесният път към мозъка е през вашия нос,” коментира един от учените, разработили спрея, Барани Раман. 

Източник: Science Alert

*Кръвно-мозъчната бариера разделя циркулиращата в кръвообращението кръв и мозъчната извънклетъчната течност в централната нервна система (ЦНС). Тя се среща по всички капиляри и се състои от стегнати възли около капилярите, които не съществуват в нормалната циркулация. Ендотелните клетки ограничават разпространението на микроскопични предмети (напр. бактерии) и големи или хидрофилни молекули в цереброспиналната течност, като същевременно позволяват дифузията на малки молекули и хидрофобни молекули (O2, CO2, хормони). Клетките на бариерата активно транспортират метаболитни продукти като глюкоза през бариерата със специфични протеини-преносители.