Драстичното покачване на температурите през 2016 г. шокира учените

01 август 2016 г., 11:08
1063

Снимка: Shutterstock

Въпреки че годината е още в средата си, тя вече се очертава като най-горещата в историята. Този сценарий е предвиден от цял куп изследователи на климата, и все пак случващото се месец след месец е неочаквано за учените, казва директорът на Световната програма за изследване на климата.

Миналата седмица както NASA, така и Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ потвърдиха, че юни 2016 г. е най-топлият месец, регистриран някога – от 80-те години на 19. век, когато започват записите. И не е само фактът, че толкова последователни месеци са най-горещите досега, а също и, че температурите през 2016 г. са рекордни с най-голяма разлика спрямо предишните. Именно това рязко покачване е най-тревожно.

„Това, което ме безпокои най-много, е че не очаквахме тези температурни скокове“ – казва Дейвид Карлсон, директор на Световната метеорологична организация (WMO). „Предвиждахме умерено затопляне през 2016 г., но не и повишенията, които наблюдаваме. Мащабните температурни покачвания, но заедно с тях и екстремни явления като наводненията, станаха новото нормално.“

В момента Световната метеорологична организация разследва дали измерените 54°C в Кувейт преди седмица чупят рекорда за най-висока температура на въздуха, регистрирана някога в източното полукълбо, и втората най-висока, регистрина изобщо на планетата. Дори при това положение най-високата температура, записвана някога – през 1913 г. в Долината на смъртта – е под въпрос, тъй че може 2016 да постави рекорд и в това отношение.

Като се има това предвид, живакът в Северното полукълбо също трайно се покачва, а Арктика се затопля два пъти по-бързо отколкото каквото и да било друго на планетата.

„Топенето на ледовете, регистрирано през първата половина на 2016 г. например, обикновено не се наблюдава едва по-късно през годината“ – казва Карлсон. Това, съчетано с „новите висоти“, до които достигна въглеродния диоксид в атмосферата – а въглеродният диоксид е основният виновник за задържането на топлината – не прави изгледите за скорошно охлаждане големи.

По думите на учения, вече въпросът не е дали климатът се е променил, а колко.

Източник: IFLScience

Коментари