Теорията за относителността на времето, предложена още от Алберт Айнщайн, бе доказана експериментално от учени. Преди близо век гениалният физик изчисли, че секундите се нижат по-бързо с отдалечаването от повърхността на Земята. С помощта на най-точния часовник на света учени от Технологичния институт в Боулдър, Колорадо, доказаха, че това е истина - дори в малките мащаби, в които живеем всеки ден, предаде FoxNews.

Оптичният атомен часовник, разработен в Колорадо, работи с лазери, настроени на честотите на вибрациите на един единствен алуминиев атом. Той потръпва над един квадрилион пъти за секунда. Точността на часовника позволява отклонение само една секунда за 3,7 милиарда години."Предишното поколение атомни часовници не би могло да измери миниатюрните разлики, които доловихме ние", заяви ръководителят на експеримента.

С помощта на това чудесно устройство Чен-Уен Чу и колегите му измерили отклонението на времето на малки, ежедневни разстояния. Първо те го поставили на маса и я издигнали с половин метър над земята. След известно време забелязали, че часовникът на масата леко избързва пред своя близнак, оставен на пода.

Според теорията на Айнщайн, големите предмети със силна гравитация като Земята изкривяват структурата на времето и пространството. Колкото по-близо сме до тези обекти, толкова по-бавно се движи времето. Ако някой ден успеем да видим как часовник пада в черна дупка, ще забележим как стрелките му постепенно забавят хода си с увеличаването на гравитацията, докато накрая спрат напълно.