Сопред диетолога Наталия Нефедова не трябва да консумираме храната си с кафе, тъй като по този начин нашият организъм ще получи значително по-малко количество цинк, желязо и магнезий. Причината? Горещата напитка съдържа хелати, които агрегират металите и пречат на правилното им усвояване. Освен това кофеинът извежда от организма един от най-важните елементи – калция.

Нефедова препоръчва да пием кафето си около 30 минути преди или след хранене. По този начин ще позволим на организма ни да усвои полезните вещества от храната.

Нещо повече - човек губи около 12 мг калций с всяка чаша кафе, твърди диетологът. Този ефект обаче може да се неутрализира, като добавим мляко към напитката.

"Добавянето на мляко, което е богато на калций, превръща кафето в истинска закуска", допълва Нефедова.

Тя обаче не препоръчва кафето да подслаждаме, защото така то става много калорично и може да доведе до увеличаване на телесното тегло.