Да започнеш бизнес без пари - 5 свежи идеи

12 май 2017 г., 12:20
3297

totojang1977 / Shutterstock

Може ли да се започне бизнес с малка, направо с нищожна сума, пита Мениджър Нюз? Оказва се, че да. Например с 5 долара. В какво могат да бъдат вложени и да донесат печалба? Потребители на дискусионния сайт Quora отговарят на този въпрос. Ето и най-интересните предложения.

 Бизнес с вода

Дейвид Кук, бизнес консултант (Северна Каролина, САЩ)

Купете за цялата сума бутилки с минерална вода. Продайте всяка по долар или друга единица от местната валута. Сами можете пресметнете каква печалба ще ви донесе. Ако се върнем към примера с Америка, за пет долара може да купите 32 бутилки с вода. Ако продадете всяка по долар, печелите чисти 27$. 

Отделяте ли по три часа дневно за този бизнес, ще получавате по $108. Така, за двата почивни дни например, ще заработите $216, а за четири уикенда — $864. Годишната ви печалба ще е $10 368. За две години по този начин можете да натрупате $20 736, с които да стартирате друг бизнес, който да ви изведе на друго ниво, да си позволите да напуснете работата си и сам да си бъдете началник.

 Финансови пазари

 Майкъл Уейн, финансов съоветник (Сан Мигел, Мексико)

Първо, трябва да се състави годишен бюджет. Бъдете реалистични в оценката на вашите източници на доходи. След това съобразете плановете си с тях. Уверете се, че балансът между приходи и разходи е точен. Сега вече спокойно можете да вземете 5-те долара и да ги инвестирате в нещо. Най-добре е да ги вложите в акции на печеливша компания. Например, за 5 долара можете да си купите частичка от IBM. Ако стоите далеч от рискови инвестиции и борсови спекулации, постепенно ще стигнете до момента, в който ще можете да диферсифицирате портфейла си, купувайки акции на компании в различни отрасли. Процесът е дълъг, но много увлекателен. Не вярвайте на брокери, които ви обещават бързи пари.

Мобилно приложение

Александър Хелгар, студент по маркетология

Научете се да правите мобилни приложения и измислете поредния хит за AppStore. Купете си рекламно пространство за 5 долара, за да стартирате успешно. Ще ви стигнат за 1000 показвания, благодарение на което е възможно приложението да набере почитатели, които да започнат да го теглят, а вие – да печелите.

Простите потребности

Висакан Вирасами, специалист по SMM (Сингапур)

Станфордския професор Тина Селиг разказва в една от книгите си, че винаги поставяла на възпитаниците си такава задача:

„В какво бихте инвестирали ако имате само $5 и два часа на разположение? Това е един от класическите казуси на обучение, при който всяка от групите студенти получава въпросните 5 долара за инвестиции и седмвица за размисъл. След изтичането на срока трябва да представят готовите планове и естествено, винаги се намира някой шегаджия, който обещава да си опита късмета в Лас Вегас или да си купи билет от лотарията.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Коментари