В обстановка на епидемия родителите са тревожни, особено, ако детето вдигне температура. И първата мисъл е: "Да не би да е заразено с новия вирус?"

Въпреки съобщения на водещи чуждестранни специалисти, че COVID -19 по-рядко засяга деца, всеки намира основание за безпокойство. Особено, след като според официалната статистика у нас има 62 заразени (до 19:00 часа), от които и 4 деца.

„Ако детето е с висока температура, а състоянието му е влошено, нека родителите се консултират с личния му лекар по телефона, а не да го водят направо в болница.“ Това е съветът на д-р Пламен Масларски, който бе в ефира на bTV в предаването „120 минути“.

Родителите да наблюдават състоянието му – ако то се храни добре, приема течности и е в кондиция, най-вероятно става дума за заболяване от грип. Все още и двата грипни щама А и В циркулират и разболяват както деца, така и възрастни. Двете възрастови групи за по-уязвими.

Добре е да се държи непрекъсната връзка по телефон с личния лекар, който най-добре познава и е наблюдавал това дете. 

Вторият му важен съвет е да се спазва наложената изолация. Защото децата засега наистина по-рядко и по-леко боледуват, но именно те лесно предават заразата на по-възрастните и стават потенциални заразители. Това са изводите от чуждестранния опит.

Другата скрита опасност идва от дългия инкубационен период – до 14 дни. С други думи поне 4-5 дни заразеният може да няма никакви оплаквания, но да разпространява вируса.

Децата наистина боледуват по-рядко, а науката търси отговор защо.

Ето и обяснението на проф. Радка Аргирова, един от водещите у нас вирусолози.

В семейството Coronaviridae има 4 подсемейства вируси. И представител на това семейство атакува в момента.

„Вирусът е нов, но семейството с неговите свойства ни е познат. Признаците при коронавируса започват по-късно - пети, шести ден, най-често към 10-я. Човек може да няма оплаквания в този период, но вирусът се излъчва. През това време вирусът е в гърлените секрети и човекът е заразен за околните", обясни проф. Аргирова.

Според нея, децата боледуват по-рядко заради особеност на вируса, който се прикача към рецептори А2 в долните дихателни пътища. При децата тези специфични рецептори в белия дроб отсъстват или още не са достатъчно развити и вероятно затова вирусът няма как „да се закачи“.

Източник: Новите родители