Библиотеката на "Тринити Колидж" в Дъблин на 300 години и с над 200 000 книги. Тринити Колидж е колеж в Оксфордския университет, Англия. Основан е през 1555 г. от сър Томас Поуп на земята, на която преди това се е намирал Дърам Колидж, дом за бенедиктинските монаси от Дърамската катедрала. Въпреки че колежът е сравнително голям, броят на обучаващите се в него е малък – около 400 човека. Университетът се гордее с внушителен списък популярни свои възпитаници, сред които Джонатан Суифт, Брам Стокър, Оскар Уайлд и Самюъл Бекет.

Но това не е най-интересното. Истинската атракция за туристите в Дъблин е всъщност библиотеката на най-стария университет в ирландската столица. Тя е създавана в периода между 1712 до 1732 г., а сред редовете и полиците, дълги повече от 65 метра, са поместени над 200 000 книги. Книжното богатство на това невероятно хранилище се дължи на факта, че още през 1801 г. е приет закон, според който на библиотеката се предоставя безплатно копие от всяка нова книга, излязла във Великобритания и Ирландия.

Освен че е най-голямото книгохранилище в страната, библиотеката съдържа десетки безценни ръкописи, сред които е и Книгата на Клес, написана от монаси през 1200 г. – това е най-значимото и най-красивото произведение на изкуството, оцеляло от ранните векове на келтското християнство. Всяка страница е разкошно украсена с невероятно сложни орнаменти и митични животни, повлияни от занаятчийските традиции на металообработването (златарство и др.) през този период. Цветните миниатюри са ненадминати по своята сложност, завършеност и разнообразие, което се отнася за всяка от нейните 680 страници, преподвързани през 1953 г. в четири отделни тома. Това фантастично произведение на изкуството е определено като „работа не на люде, а на ангели“. Келската книга се съхранява в приземната Колонадна зона на старата библиотека на колежа.

Цветелина Велчева