Изследователи са създали “безсмъртни” стволови клетки, които им позволяват да създадат неограничено количество изкуствени червени кръвни клетки при нужда.

Ако преминат клиничните изследвания те ще бъдат много по-ефективни за медицинска употреба от настоящите червени кръвни клетки, които трябва да се генерират от кръв на донори. И ще има сериозен ефект при пациенти с редки кръвни групи, които често се борят за да намерят подходящи кръвни донори.

“Култивираните кръвни клетки имат предимства пред кръвта от донори, като например намален риск от предаване на болсети по време на преливане.”

Всяка стволова клетка може да произведе около 50 000 червени кръвни телца преди да умре и ако това изглежда като голям брой трябва да се има предвид, че типична банка с кръв съдържа около 1 трилион червени кръвни клетки.

За да създаде безсмъртните червени кръвни клетки екипът от университета в Бристол е уловил възрастни стволови клетки в ранните етапи от тяхното развитие, което означава, че те могат да се делят и да създават червени кръвни клетки завинаги без да умират, което елиминира нуждата от потворни дарения на кръв.

Източник: Science Alert