Вегетарианската и веганската диети се оказаха свързани с по-нисък риск от депресия и тревожност, установи ново изследване. И дори не е необходимо да е крайно изключваща диета – и постепенното преминаване към растителна храна може да донесе сериозни положителни ефекти, въпреки че месото не е изключено напълно от диетата. Учените са изследвали 292 участници, като на половината от тях са били давани инструкции да следват веганска диета. В продължение на 18 седмици всички участници са имали достъп до здравословна веганска диета за обяд на работното място. Тя е включвала неща като чили с черен боб, салати от зеленолистни зеленчуци и сандвичи с хумус.

След 4 месеца онези от участниците, които са направили прехода към здравословната веганска диета, са били по-малко депресирани и по-малко тревожни. Едновременно с това те са чувствали по-малко умора. Като общ резултат тяхното здравословно състояние се е било подобрило значително в сравнение с онези участници от групата, които не са започнали да преминават към веганската диета, дори и частично.

“Същите храни, които намаляват риска от затлъстяване, заболявания на сърцето и диабет могат да помогнат да се подобри общото настроение и емоциите на хората. На фона на новите резултати от неврологичните изследвания, една диета, която стъпва основно на растителни хранителни продукти, определено може да помогне при лечението и облекчаването на симптомите на тревожност и депресия”, коментира д-р Нийл Бърнард, един от авторите в екипа.

Science Alert