Има ли нещо по-вкусно от поръсените с риган, полети с лимон и зехтин салати, запечени зеленчуци, сирена; рибата, сготвена с морска сол и сервирана с ароматни билки, доматения сос, ухаещ на чесън и босилек; препечените хлебчета, виното и прословутите морски дарове? Всичко това напомня за лято, малко ресторантче на морския бряг, приятна компания и разкошен залез.

Oсвен неземно вкусна, средиземноморската кухня, която почитам като богиня на гастрономията, е и най-полезната на земното кълбо.

Ползите от средиземноморската диета се изследват от 70-те години насам, като е установено, че този начин на хранене, богат на плодове, зеленчуци, зехтин, бобови храни и ядки, помага за регулиране на телесното тегло, предпазва от сърдечни заболявания и може дори да излекува диабет. Но... Дори личното обожание не ме спира да призная, че има един единствен, но силен конкурент.

Японската кухня. Пестелива, с малко мазнина, с малко подправки, с изобилие от морски храни и никакви млечни продукти. С водорасли. Японската кухня, и особено диетата от остров Окинава с нейната традиция да се храниш, докато си 80% сит, е най-нискокалоричната в света.

Жителите на няколкото пренаселени и свърхиндустриализирани (следователно и свръхстресирани) източноазиатски острова имат най-високата в света продължителност на живота 82,5 години, честота на затлъстяването 3,5 на сто и един от най-ниските проценти на смъртност от сърдечни заболявания, рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво и други масови убийци на световното население.

Eксперти са убедени, че преминаването към японски тип диета може да осигури същите ползи за здравето и на други места по света. Нека видим кои са нейните основни елементи:

Без десерт. „В Япония хората завършват храненето с чаша зелен чай или плод, вместо със сладкиши. Те се ядат с кафето или чая следобед, и порциите са много по-малки, отколкото европейските.“ - обяснява диетологът д-р Крег Уилкокс за „Дейли мейл“.

Салата от водорасли. Водораслите се пълни с антиоксиданти, които предпазват от заболявания и регулират теглото. Учени са установили, че една съставка във водораслите, наречена алгинат, възпрепятства абсорбирането на мазнини от организма. Приемът на четири пъти повече алгинат е намалило усвояването на мазнините със 75 процента, сочат данните от изследването, проведено през 2014 г.

„Хара хачи бу“. Яж, докато коремът ти е осем десети пълен. Това е златното правило на остров Окинава – мястото с най-много столетници в света. Сервирайте си мънички порции и ще е много по-малко вероятно да преядете – съветва Наоми Морияма, авторка на книгата „Японките не остаряват и не напълняват“. Причината дневният прием на калории в Япония да е по-нисък, отколкото на Запад е не само, че схемата на хранене е по-засищаща, а и че храната се сервира в много по-малки чинии.

Сещате ли се за пословичната италианска баба, която сипва в чинията, докато на внука не му стане лошо? Гръцката, турската, а както от опит знаете, и българската баба – не са по-различни. Средиземноморската кухня има този малък недостатък – бабите – и чародейните крайморски ресторантьори, които започват да носят ордьоври, салатки и разядки, още преди да сте да помислили какво ще поръчате.

Ще кажете, че е въпрос на воля, и все пак трудно си представям паста – или паейя, или кабса – в малка чиния.

В търсене на най-здравословната диета ще се качим в машината на времето, за да видим какво е било отношението на нашите предшественици към храненето и здравословния живот.

Автор: Мая Лефтерова