Арнолд Шварценегер отправи послание към всеки, който се колебае дали да се ваксинира срещу COVID-19 или не.

„Ела с мен, ако искаш да живееш“, написа той още през януари 2021 г. в пост във Facebook с видео, в което виждаме как се ваксинира срещу вируса в мобилна клиника. Без съмнение кино феновете знаят, че актьорът цитира култовата реплика на своя герой от „Терминатор 2“.

Като коментар към видеото той добави: „Винаги съм казвал, че човек трябва да знае силите си и да слуша експертите. Ако искате да научите как да направите бицепси, слушайте мен, защото цял живот съм учил как да се получи съвършения пик, наричали са ме най-великия бодибилдър на всички времена. Всички имаме различни специалности.“

„Д-р Фаучи и всички вирусолози, епидемиолози и лекари са изучавали заболявания и ваксини през целия си живот, затова аз слушам тях и ви съветвам и вие да направите същото.“

„Като цяло смятам, че ако кръгът на хората, на които имате доверие, става все по-малък и се чувствате все по-изолирани, това трябва да ви подейства като предупредителен знак, че попадате в заешката дупка на дезинформацията. Някои твърдят, че вслушването в експертите е признак на слабост. Това са глупости. Нужна е сила да признаеш, че не знаеш всичко. Слабостта се изразява в това да смяташ, че не се нуждаеш от съветите на експертите и да се вслушваш единствено в източниците, които потвърждават онова, което искаш да вярваш“.

С други думи, Арни казва, че трябва да се доверим на науката. Той никога не се е притеснявал да изказва своето мнение по различни научни теми. През 2015 г. заяви: „Не ми пука дали сме на едно и също мнение за изменението в климата или не.“

Този век ще изправи човечеството пред редица огромни предизвикателства, включително изменението на климата, несигурност по отношение на храните и водата и потенциалните огнища на болести. Всички те изискват интегрирането на науката в определянето на правителствените политики.  За да сработи това, общественото доверие в науката е от решаващо значение. Тези предизвикателства обаче съвпаднаха с нарастващото недоверие към научната общност и антипатия към експерти от всяка област.

Някои от подозренията към науката не са неоснователни – когато става дума за етика, тя определено не е безгрешна. Семената на недоверие обаче бяха насадени от една непрестанно нарастваща „антинаучна империя“, чийто пипала достигат до медиите, политиката и други мощни институции. Вследствие на COVID-19 научният прогрес бе наистина забележителен, но някои доклади показват, че продължаващата пандемия може да навреди също така и на общественото доверие към учените и ваксините.

И все пак, както посочва Арни, вашите възможности за търсене в Google не са еквивалентни на уменията, които някой човек е изградил, посвещавайки целия си живот на изучаването на даден предмет. През последната година научни експерти идентифицираха нов вирус и произведоха и множество ваксини срещу него, които влязоха в употреба. Същевременно за повечето от нас най-голямото ни постижение е, че сме се научили да правим закваска.

Източник: IFLScience