Ново изследване показва, че в по-голямата част на Европа резистентността към антибиотиците, използвани за лекуването на бактериални инфекции, асоциирани с често срещани стомашни състояния, почти се е удвоила през последните 20 години.

Предварителните открития, представени по време на United European Gastroenterology Week Barcelona 2019, показват, че резистентността към антибиотиците, приемани основно срещу инфекцията Helicobacter pylori (бактерия, която причинява пептична язва, гастрит и дуоденит) се е увеличила през последните години. Изследване, проведено върху 1200 души от 18 европейски държави, установява, че устойчивостта на кларитромицин (антибиотик от групата на макролидите, използван за лечението на H. pylori), се е увеличил от 9.9 процента през 1998 г. до 21.6 процента през 2018 г. Сходни увеличения по отношение на резистентността са открити и в левофлоксацин и метронидазол.

Антибиотичната резистентност настъпва, когато бактериите започват да развиват толерантност към фармацетвтичните лекарства, които би трябвало да се борят с тях. През последните години антибиотичната резистентност става все по-сериозен проблем по целия свят. Всяка година умират 56 хил. души само в САЩ и Европа вследствие на инфекция от бактерия, развила антибиотична резистентност.

Виц още: Най-страшната заплаха за човешкото здраве – и как да се преборим с нея

Инфекциите, предизвикани конкретно от H. pylori, са „сложни“ за лекуване, тъй като изискват комбинация от медикаменти. Бактерията обикновено заразява стомаха на децата и възпалява лигавицата (гастрит), което пък води до язва. Най-вероятно повече от половината от световното население е заразено с бактерията, но няма да се разболее, докато не дадения човек не развие язва, казват от Mayo Clinic.

Еволюция на антимикробната резистентност на H. pylori в Европа (1998-2018). Източник: UEG

“С притеснителното и бързо покачването на резистентността към често използвани антибиотици като кларитромицин (с близо 1 процент годишно), вариантите за лечение на H. pylori ще намалеят прогресивно и ще станат неефективни, ако не се разработят нови стратегии за лекуване - коментира водещият ръководител на изследването Франсис Меграуд.- Ако резистентността към лекарството продължи да се увеличава със същата скорост, намалената ефективност на сегашните медикаменти ще продължи да води до все така високи нива на рак на стомаха и други заболявания като язва."

Източник: IFLScience