Децата в семейства, в които родителите говорят различни езици,  по-лесно и по-бързо насочват вниманието си от една задача към друга и се адаптират лесно, съобщава Daily Mail.

Въздействието на двуезичната среда може да се усети още когато бебета са едва на седем месеца.

„Двуезичната среда може да е по-различна и непредсказуема от моноезичната и затова и по-стимулираща към научаване на нови неща“, каза д-р Дийн Д'Соуса, преподавател по психология в британския университет „Anglia Ruskin“ и ръководител на проучването.

„Изследването ни установи, че бебета от двуезични семейства се адаптират към по-сложна среда чрез търсене на допълнителна информация“, обяснява той.

Учените използвали технология за проследяване на погледа при наблюдение на 102 бебета на възраст от седем до девет месеца, като половината от тях били от семейства, в които се говорят два езика, а другата половина - от моноезични.

Оказало се, че децата на родители, които говорят на различни езици, реагират бързо.

Те  пренасочват вниманието си с 33% по-бързо към нова картина, която се появява на екран, в сравнение с децата от другата група.

Ето и обяснението на специалистите.

Езикът е едно от най-трудните умения, но малките деца го овладяват без проблем. Те имат вродената способност да научат всеки език, който им се представя систематично и активно. При наличието на над 6000 езика, които се говорят в 250 държави по света, е ясно, че

повечето деца по света са двуезични или многоезични

Развитието на езика започва преди раждането. 

Към края на бременността плодът започва да чува звуци и говор, идващи извън тялото на майката.

Бебетата разпознават човешкия глас и го предпочитат пред  другите звуци. Най-харесват по-високата тоналност на женските гласове.

При раждането мозъкът на бебето тежи около 340 грама

В края на първата година – около 1100 г., а до края на шестата година достига 90% от окончателното си тегло – 1450 г.

Това се обуславя от бурното развитие на връзките между отделните неврони (синапси).

Мозъкът създава много повече връзки, отколкото остават в зряла възраст; той създава огромен потенциал, за да подготви детето за евентуални промени в околната среда.

Продължава на страницата на Новите родители