Ползвате продукти за гримиране? Имайте предвид, че 9 от 10  са замърсени с потенциално опасните микроби ешерихия коли (E.coli) и стафилококи. Най-високи нива на бактерии са открити в грима за мигли, гланца за устни и при тампоните и апликаторите. Това показват проучване на изследователи от Университета в Астън, ръководени от д-р Амрейн Башир.

Причината? Повечето не се почистват и се използват далеч след срока им на годност.

Да, тези бактерии могат да се озоват върху кожата ни по естествен път. Изследователите от Университета в Астън обаче изтъкват, че те могат да предизвикат сериозни заболявания – от инфекция на кожата и конюнктивит до кръвно отравяне – ако навлязат в тялото през учите, устата или през каквито и да било ранички по лицето. Този риск е много по-висок при хора с компрометирана имунна система.

Учените достигат до тези заключения, след като проучват микробното замърсяване на близо 470 козметични средства, които са били използвани от крайния потребител, включително червило, гланц за устни, очна линия, грим за мигли и тампони и апликатори. Пробите показват, че между 79 и 90 процента от вече използваните продукти са замърсени с бактериите стафилококи, ешехерия коли и C. freundii, докато ентеробактериите и различни видове други гъби също се срещат в над една четвърт от всички продукти. Изследването обаче не показва колко често излагането на тези вредители води до инфекция.