Живеем в златната ера на щастието - поне що се отнася до научното му изследване.  Областта на позитивната психология се разраства бурно още от
създаването си през 1998 г., увеличавайки драстично разбирането ни за
човешкия разцвет.

Сега знаем повече от всякога какво ни прави щастливи, как можем да се разпространим щастието в социално и географско отношение и как щастието влияе на нашето физическо и психическо здраве.

Но това е само началото. През следващото десетилетие вероятно ще видим не само по-добро разбиране на положителните емоции, но и прилагането на изследванията на практика за подобряване на благосъстоянието в световен мащаб.

"Позитивната психология едва разчопли повърхността на ползите от теми като медитация, благодарност и прошка," казва д-р Ема Сепала, специалист по психология в Станфорд. "Следващото десетилетие научните изследвания ще се гмурнат дълбоко в тези теми."

Тази процъфтяваща област предлага ценни инструменти, чрез които всеки може да внесе повече радост в собствения си живот и в живота на другите.

Ето защо решихме да ви представим осем научни открития за щастието от последното десетилетие - и причините, поради които може да се твърди, че за в бъдеще ще ставаме по-щастливи.

1. С годините ставаме по-щастливи

Въпреки че сме склонни да се фокусираме върху недостатъците на стареенето, солиден набор от изследвания сочи, че имаме много какво да очакваме с напредването на възрастта.

Проучване през 2013 г. установи, че 23 г. и 69 г. са двете най-щастливи възрасти в живота (в развитите страни). Други данни показват, че след като нивата на щастие спадат към средата на живота, те се увеличават постепенно до дълбока старост.  Друго изследване, проведено от изследователи на Университета Дюк през 2006 г. установи, че 70-годишните се оценяват като по-щастливи от 30-годишните.

Защо? По-високото ценене на малките победи и приемането на всички страни от живота вероятно играят своята роля, както и по-ниското ниво на стрес.

"С напредването на възрастта имаме възможност да приемам това, което сме, вместо да се съсредоточаваме върху това, което смятаме, че трябва да станем," пише психоаналитикът Ken Eisold пише в Психология Today. "Отпускаме се да бъдем себе си."