Когато малкото боледува, толкова ни се иска да му помогнем да оздравее по-бързо... Но понякога от любов и от незнание правим грешки, които могат да влошат състоянието му. Ето някои неща, които не е добре да правим, ако детето има температура.

1. Да му давате млечни продукти

Струва ни се, че киселото мляко и изварата са храни, които лесно се усвояват от организма и са подходящи за малкото. Това е така, но не и в случая, когато е болно. При треска с температура над 38,5 млечните продукти могат да предизвикат повръщане, защото от топлината се вкисват в стомаха, така че временно ги изключете от храненето.

2. Да му слагате памперси

Ако сте дали на детето лекарство за понижаване на температурата, помнете: памперсът работи като термос. И не е изключено лекарството да не може да подейства напълно. За да се понижи температурата от повърхността на тялото трябва да се изпарява влага, а многослойния памперс пречи на този процес. Затова в подобни случаи използвайте памучни гащички за многократна употреба.

3. Прекалено много да го завивате

Може да ви се струва, че му е студено или пък че може още повече да се простуди в хладната стая, но да го навличате или завивате е лоша идея, така градусите на термометъра само ще растат. При треска е добре да му облечете памучна, лека дреха (такава, с която и вие бихте се чувствали добре в стаята) и евентуално леко одеяло. Ако в стаята е топло, може да замените одеялото с тънка пелена.

4. Да не обърнете внимание на хладните ръце и крака

Студените крайници са признак за спазъм на съдовете, което в съчетание с високата температура може да провокира крампи. В тази ситуация е необходим масаж на крайниците и не е излишен още един слой дрехи. При подобни симптоми строго са забранени прохладните компреси и мокрите разтривки (със спирт, ракия, оцет и т.н.).