През есента и зимата заболяванията се увеличат. Уж епидемията от ковид ни научи поне да си мием ръцете, но като че ли щом опасността поотмина, и хигиенният навик се изпари.

Когато в къщи има малки деца, е излючително важно да се гарантира, че не само мама и татко, но и роднините, с които бебето влиза в контакт, винаги са с чисти ръце. В противен случай има риск  да пренесат инфекции. По този въпрос е необходима бдителност: молете учтиво всички гости при влизане в къщата да си мият ръцете със сапун и вода.

- Количката в супермаркета е не по-малко опасна. Няма как да разберете кой преди детето ви се е возил на седалката (и евентуално  е облизвал дръжката). И това е добра причина преди да сложите детето да седне, да избършете старателно повърхностите с антибактериална кърпички или да ги напръскате с дезинфекциращ спрей.

Детските столчета в кафенета и ресторанти също трябва да се дезинфекцират. За да не се измъчвате от съмнения относно тяхната чистота, е достатъчно да помолите сервитьора да ги избърше пред вас.

- Друг непредвиден рисков фактор са топките за игра в детските центрове. Според хигиенните изисквания играчките в детските градини трябва да се мият веднъж на ден, а в детската стая - два пъти.

Колко често се мият топките от сухия басейн е риторичен въпрос. Обикновено те се превръщат в развъдник на орасни бактерии. Ако имунитетът на детето е отслабен или то боледува често, по добре е да не го водите в такива атракциони.

- Когато сте на път, също бъдете внимателни. Във влак или самолет „опасните зони“ са дръжките на вратите и, разбира се, обществените тоалетни. За да изолирате детето възможно най-много от контакт с потенциални източници на инфекция, трябва да имате готови дезинфектанти и да си носите гърне. Добре е да ограничите достъпа на малките палави ръчички до дръжките в купето и в тоалетните.

По материали на Parents.ru, Мона Василева / Новите родители