Екип учени от Северозападния университет (Northwestern University) в Чикаго, начело с Адам Якуш, създаде синтетична кост, отпечатана на 3D-принтер, съобщава Мениджър Нюз.

Биоматериалът се нарича Hyper-Elastic Bone (хиперпластична кост). Според разработчиците, той има висока якост и би могъл да се направи в необходимата форма за много кратко време.

Обикновено за операции като тези в лицево-челюстната хирургия, лекарите прибягват до взимане на костен фрагмент от бедрената кост на пациента. С използването на биоматериала, обаче, може да се избегнат усложнения и много проблеми. Авторите смятат, че по този начин биха могли да се отпечатват костни фрагменти за лицево-челюстни, стоматологични и други операции. Те може да бъдат използвани и в хирургията, при новородени, за коригиране на вродени дефекти.

"В идеалния случай, би било чудесно, ако тези принтери работят в болнична обстановка, където да създадат хипереластична кост в специфичната за пациента форма и да се имплантират в същия ден", казва Рамайл Шах, асистент в отдела за трансплантационната хирургия в университета в Чикаго.

Авторите на проекта вече са тествали новия биоматериал върху животни. Той е прилаган като заместител на прешлени при плъхове и на черепни фрагменти при маймуни. След 4-седмичен възстановителен период, изследователите не са забелязали никакви признаци на отхвърляне на материала, на инфекция или каквито и да е други странични ефекти. Освен това, след имплантацията изкуственият костен материал стимулира растежа на същинската кост на тялото. Резултатите са представени в списанието Science Translational Medicine.

"Тъй като хипереластичната кост е съставена предимно от основните минерални, открити в естествената костна тъкан, тялото я разпознава като естествен материал. Това кара кръвоносните съдове да проникнат в нея, стимулирайки растежа на клетките и тъканите", казва още Шах.

Изследователите отбелязват, че изпробването на изкуствения костен материал върху пациенти ще започне в рамките на следващите пет години.