От сън спомен няма, казва народната мъдрост. Но, пък, колко са интересни, когато ги има, предава Мениджър Нюз.  Могат да ни пренесат на друга планета, да ни „срещнат“ с хора, които обичаме и помним. Друг път са страховити и тогава наистина е по-добре да не ги помним. Сънищата са мощен инструмент на подсъзнанието, необятна вселена от тайни. Какво не знаем за тях?

1. Всички сънуват. Дори и да вярвате на сто процента, че сте от онази част на човечеството, която никога, ама никога не сънува! Истината е, че сънуваме всяка нощ. Просто не винаги помним какво сме си „прожектирали“, докато спим.

2. Да, има наистина и хора, които не сънуват – тези, с вродена слепота. Техните „сънища“ са ограничени до обоняние, звуци, осезание, емоции, вкусове. Хората обаче, които по някаква причина са загубили зрението си след раждане, сънуват както всички останали.

3. Насън виждаме лицата само на тези, които сме срещали в живота. Може да са били непознати, да не ги помним, но, сме ги виждали.

4. През първите пет минути след събуждане човек помни само половината от видяното в съня. След това – едва 1/10.

5. Около 12 % хората сънуват предимно черно-бели сънища. Процентът сред тези, които са под 25 години е още по-нисък – 4,4 %.

6. Броят на тези, които сънуват цветно, се увеличава с всеки изминал ден. Учените смятат, че това е свързано с прехода от черно-бялата, към цветната телевизия. А и в интернет всичко е цветно.

7. Съновиденията са символични. Ако настойчиво мечтаете за нещо, насън обезателно ще ви се яви някакъв знак.

8. Най-често сънищата демонстрират отрицателни, а не положители емоции.

9. Най-популярното емоционално състояние насън е тревогата.

10. Хаотичното (на пръв поглед) движение на очите по време на сън трае около една-четвърт от общото време на сънуване.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.