Случвало ли ви се е да имате толкова много работа и задължения, че да се чудите къде се е изнизал целият ден?! Ако такъв е почти всеки ден от живота ви, имате нужда да внесете радостта от малките неща в ежедневието си.

1. Насладете се на втора чаша кафе.

Според едно скорошно проучване втората чаша кафе идва с редица ползи за здравето, като например намаляване риска от рак на кожата. Насладете се на тази втора чаша кафе!

2. Намалете температурата в стаята.

При по-ниски температури тялото гори повече калории дори когато просто си седите.

3. Пъхнете кухненската гъба в микровълновата.

Много често по кухненската гъба има повече микроби, отколкото по тоалетната чиния. И ако се сещате да търкате тоалетната през ден-през два, то кога беше последният път, когато помислихте за кухненската гъба? За да не вадите всеки ден нова и нова, просто я повъртете малко в микровълновата, за да убиете микробите и бактериите.

4. Направете си график за спортуване.

Проучванията сочат, че ако си правите план, ще е много по-вероятно да го спазите и наистина да отидете на тренировката си.

5. Консумирайте сутрин канела.

Канелата намалява нивата на кръвната захар и е отлична за вашето здраве. Можете да похапнете за закуска кисело мляко с канела, а не забравяйте да я добавите и към капучиното си.

6. Усмихвайте се.

Според едно проучване хората, които се усмихват искрено и широко, живеят по-дълго. А дори и да не е вярно, със сигурност ще ви помогне за доброто настроение и за доброто отношение на околните към вас.

7. Мийте си редовно ръцете.

Ще ви отнеме само 20 секунди, а е жизненоважно. Задължително е да миете ръцете си след тоалетна, преди хранене и преди готвене, както и всеки път, след като сте докоснали нещо нечисто (включително мобилния си телефон!).

8. Обаждайте се у дома.

Обадете се на мама или татко, или на друг близък човек от семейството. Проучванията сочат, че гласът на любим увеличава нивата на окситоцин в тялото и ни дава усещане за спокойствие и щастие.

9. Поемете си дълбоко въздух.

Даже няколко пъти. Особено когато сте под стрес. Помете си дълбоко въздух и издишайте бавно. Няколко последователни вдишвания и издишвания могат да ви помогнат да успокоите ритъма на сърцето си, да намалите кръвното налягане и да редуцирате производството на хормоните, които отговарят за стреса (като кортизол например).

10. Вдигнете поглед от екрана.

В днешно време сме заобиколени от екрани и монитори. Не можем да избягаме от тях, така че няма да ви даваме съвети да изхвърлите телефоните и таблетите си. Но не се втренчвайте прекалено дългов екрана. Отместете поглед, разгледайте света през прозореца. Офталмолозите казват, че е много важно хората, които работят на компютър, да правят две неща – да не забравят да мигат възможно най-често и да гледат зелено (живата природа, не на екрана).

11. Правете си почивка с шоколад.

Шоколадът е винаги добър избор, но не се увличайте, защото не е особено полезен. Най-добре посегнете към черния шоколад, който ще ви донесе много повече ползи и ще подобри кръвообращението ви.

12. Разглеждайте снимки на котенца и кученца.

Доказано е, че гледането на снимки или клипчета на кученца и котенца понижава нивото на стреса в организма. Така че, вместо да четете черните хроники по медиите, подарете си наслада за душата и се усмихнете!

Цветелина Велчева по материали от naturalon.com