Бананите са хем вкусни, хем полезни. Множеството полезни вещества в тях се грижат за благосъстоянието на тялото ни.

Ето защо решихме да ви представим тези 10 свойства на популярния тропически плод. Много от тях са пряко свързани с конкретната зрялост на банана. Например…

Предотвратява онкологични заболявания

Бананите съдържат конкретен протеин, който е полезен при предотвратяването на онкологични състояния. Добре узрелите плодове съдържат по-големи количества от него. Затова е препоръчително да хапвате банани с петниста или по-тъмна кора.

В битка със мускулните спазми

Минералният дефицит е често срещана причина за мускулните спазми в глезените. Когато консумирате продукти, богати на магнезий и калий (като банана), можете да успеете да намалите появата им. Ето защо много атлети включват в диетата си този плод.

Предотвратява бъбречните заболявания

Храните, богати на калий, пречат на образуването на бъбречни камъни. Според някои научни проучвания, редовната консумация на банани намалява и опасността от появата на злокачествени образувания в бъбреците с 40 процента.

За по-здраво сърце

Богатата на калий диета се препоръчва за хората с високо кръвно и онези, които са склонни към развиването на кардиоваскуларни заболявания. Ежедневната консумация от 1,3 гр на този елемент намалява риска от сърдечен удар с 26 процента. За да снабдите тялото си с подобно количество трябва да изяждате по 2-3 банана на ден (в зависимост от теглото им).

Прочиства кръвоносните съдове

Холестеролът е основната причина за запушване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостерол. Той намалява нивата на холестерол в тялото ви и се грижи за благосъстоянието на вашите кръвоносни съдове.