5. Ще подобри храносмилането ви.

Фибрите подобряват храносмилането, борят се успешно със симптомите на подутия корем, задържане на газове, както и с киселините.

6. Ще намали кръвното ви налягане и натоварването на сърцето.

Магнезият и калият в нахута се справят с високото кръвно налягане. Това намалява опасността от сърдечен удар или инсулт. Освен това намаляват нивата на „лошия“ холестерол.

7. Ще спомогне за растежа на косата ви.

Белтъчините, витамините А и В, които се съдържат в нахута, предотвратяват падането на косата и я заздравяват.

8. Ще подобри здравето на очите.

 Благодарение на витамин А и бета каротина нахутът подобрява зрението и предотвратява появата на различни очни заболявания.

9. Ще подобри функцията на мозъка.

Благодарение на съдържанието на важното хранително вещество холин, което играе важна роля в намаляването на риска от дефект на невралната тръба, мастна болест на черния дроб и други заболявания, нахутът подобрява функцията на мозъка и засилва паметта.

10. Ще ви предпази от рак.

Нахутът намалява риска от развитието на определени типове рак. С високото си съдържание на разтворими фибри, които достигат до дебелото черво, те разрушават опасните бактерии. Абсорбират се от клетките, като ги запазват здрави, и по този начин намаляват риска от рак. Най-успешен е в борбата срещу развитието на рак на дебелото черво, на белите дробове и на гърдата.

Бонус ползи:

Нахутът е полезен за дамите в менопауза, тъй като облекчава горещите вълни, понижава риска от рак на гърдата и предпазва от остеопороза.

Съдържанието на желязо прави нахута незаменима храна за бременни жени, кърмачки и деца, които са с повишена потребност от желязо.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side