Нахутът е едно от първите култивирани от човека растения. В България нахутът е по-известен като леблебия. Представител е на семейство Бобови и е богат източник както на фибри, така и на други ценни за организма вещества. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако хапвате по една чаена чаша всеки ден:

1. Ще отслабнете.

Нахутът е идеален избор за хората, които се борят с килограмите. Благодарение на протеините и фибрите, които се съдържат в него, нахутът ще ви осигури чувство за ситост и ще предотврати преяждане.

2. Ще заздрави костите ви.

Нахутът е отличен източник на манган, магнезий, калций, желязо, цинк, витамини К и А. Всички тези съставки са важна предпоставка за растежа на костите, тяхната минерализация и производството на колаген.

3. Ще направи кожата ви по-хубава.

Витамини C, E, и K, които се съдържат в нахута, са много важни за вида и здравето на кожата. С тяхна помощ раните заздравяват по-лесно, намаляват бръчките, предотвратяват изсушаването на кожата и я предпазват от вредните слънчеви лъчи.

4. Ще намали нивата на кръвната захар.

Нахутът е богат на фибри и белтъчини, които се борят успешно с високата кръвна захар и предотвратяват бързото й покачване след хранене. Това от своя страна е ключов фактор в борбата с диабета. Магнезият и цинкът намаляват риска от развитие на диабет тип 2.

5. Ще подобри храносмилането ви.

Фибрите подобряват храносмилането, борят се успешно със симптомите на подутия корем, задържане на газове, както и с киселините.

6. Ще намали кръвното ви налягане и натоварването на сърцето.

Магнезият и калият в нахута се справят с високото кръвно налягане. Това намалява опасността от сърдечен удар или инсулт. Освен това намаляват нивата на „лошия“ холестерол.

7. Ще спомогне за растежа на косата ви.

Белтъчините, витамините А и В, които се съдържат в нахута, предотвратяват падането на косата и я заздравяват.

8. Ще подобри здравето на очите.

 Благодарение на витамин А и бета каротина нахутът подобрява зрението и предотвратява появата на различни очни заболявания.

9. Ще подобри функцията на мозъка.

Благодарение на съдържанието на важното хранително вещество холин, което играе важна роля в намаляването на риска от дефект на невралната тръба, мастна болест на черния дроб и други заболявания, нахутът подобрява функцията на мозъка и засилва паметта.

10. Ще ви предпази от рак.

Нахутът намалява риска от развитието на определени типове рак. С високото си съдържание на разтворими фибри, които достигат до дебелото черво, те разрушават опасните бактерии. Абсорбират се от клетките, като ги запазват здрави, и по този начин намаляват риска от рак. Най-успешен е в борбата срещу развитието на рак на дебелото черво, на белите дробове и на гърдата.

Бонус ползи:

Нахутът е полезен за дамите в менопауза, тъй като облекчава горещите вълни, понижава риска от рак на гърдата и предпазва от остеопороза.

Съдържанието на желязо прави нахута незаменима храна за бременни жени, кърмачки и деца, които са с повишена потребност от желязо.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side