Нахутът е едно от първите култивирани от човека растения. В България нахутът е по-известен като леблебия. Представител е на семейство Бобови и е богат източник както на фибри, така и на други ценни за организма вещества. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако хапвате по една чаена чаша всеки ден:

1. Ще отслабнете.

Нахутът е идеален избор за хората, които се борят с килограмите. Благодарение на протеините и фибрите, които се съдържат в него, нахутът ще ви осигури чувство за ситост и ще предотврати преяждане.

2. Ще заздрави костите ви.

Нахутът е отличен източник на манган, магнезий, калций, желязо, цинк, витамини К и А. Всички тези съставки са важна предпоставка за растежа на костите, тяхната минерализация и производството на колаген.

3. Ще направи кожата ви по-хубава.

Витамини C, E, и K, които се съдържат в нахута, са много важни за вида и здравето на кожата. С тяхна помощ раните заздравяват по-лесно, намаляват бръчките, предотвратяват изсушаването на кожата и я предпазват от вредните слънчеви лъчи.

4. Ще намали нивата на кръвната захар.

Нахутът е богат на фибри и белтъчини, които се борят успешно с високата кръвна захар и предотвратяват бързото й покачване след хранене. Това от своя страна е ключов фактор в борбата с диабета. Магнезият и цинкът намаляват риска от развитие на диабет тип 2.