Всички сме чували в училище за гените – парченцата, изграждащи огромните ДНК-молекули, които носят информацията за нашата наследственост и до голяма степен определят начина, по който телата ни изглеждат и функционират от зачеването до смъртта, пише econ.bg. Кои обаче са тези гени, които се отразяват най-силно на поведението и реакциите ни в ежедневни ситуации?

В следващите редове ще ви запознаем с някои от гените, които според учените могат да окажат пряко влияние върху начина на живот, а оттам - и на бъдещето на всеки един от нас.

10. Бойният ген. По-късите копия на гена МАОА водят до повишаване на нивата на агресивност у човека. Изследвания показват, че генът е свързан с извършването на сериозни престъпления като подпалвачество или убийства.

9. Генът на лявата ръка. Доказано е, че за тези от нас, които са родени с гена LRRTM1, е много по-вероятно да използват по-често лявата ръка от дясната. Нещо повече – оказва се, че въпросният ген се свързва с по-високи постижения при ученето.

8. Генът на алкохола. Изглежда, че генът CYP2E1 диктува колко бързо се напиваме. До 20% от хората могат да разполагат с версия на този ген, която им позволява да се напиват по-бързо от останалите.

7. Генът на психическите заболявания. Учените установили, че генът PDE4B е свързан с развитието на мозъка и на паметта. Нарушените функции на PDE4B се свързват с тежки заболявания като шизофрения, маниакална депресия и биполярно разстройство.

6. Генът на дълголетието. За хората, притежаващи определен вариант на гена CETP, е два пъти по-вероятно да доживеят до 100 години, сочат проучвания.