Халюцинациите, които някои хора изпитват, може да са резултат от естествен процес, използван от мозъка, за да придаде смисъл на света, пише IFL Science.

Образи и звуци, които не съществуват, могат да бъдат генерирани поради навика на мозъка да предвижда какво се очаква да стане, като по този начин биват запълвани празнини в реалността, сочи изследване на учени от Уелс.

Става дума за способност, която позволява на човека да разпознае бързо движеща се черна форма в хола си като котка, въпреки че образът е малко повече от размазан.

"Визията е конструктивен процес - с други думи, мозъкът ни се опитва да възпроизведе света, който виждаме. Той запълва празните места, пренебрегвайки нещата, които не харесваме, и ни представя един образ на света, който буквално е бил редактиран, за да съвпадне с нашите представи", обяснява Кристофър Тойфел от Университета на Кардиф.

Разбира се, подобна система за предвиждане не може да е безгрешна и в резултат на това се появява един феномен като халюцинациите. Според учените обаче, един човек с психични разстройства може да изпитва много по-сериозни халюцинации от останалите. Точно това кара специалистите да се опитат да разберат дали тези процеси на предвиждане могат да се превърнат в основни виновници за подобни болестни състояния.

Така учените заедно със свои колеги от университета в Кеймбридж провел експеримент с цел да бъде установено дали хора с психотични тенденции са по-добри в умствено запълване на липсващи части от картината.

На участниците били показани черно-бели изображения, които изглеждали почти като набор от линии и петна, докато не бъдат видени пълноцветните оригинали. След като картината бъде завършена е възможно да се разпознае какво представляват очертания.

Оказало се, че хората с ранни признаци на психоза се представили по-добре от хората, които нямат психични заболявания.

"Всеки един от нас има психичния апарат, който би го накарал да вижда, пипа и чува неща, които не съществуват. Това защо някои хора са по-податливи на такива неща от други е много комплексна история, в която играят роля и генетични и природни причини", допълват учените, които вече се готвят да продължат със следващия етап на изследването.