2016 г. си отиде, а шестата книга от сагата „Песен за огън и лед“, по която е създаден култовият сериал „Игра на тронове“, така и не излезе.

Сега, в нов пост в своя блог писателят Джордж Р. Р. Мартин заяви, че смята, че „Ветровете на зимата“ (The Winds of Winter) ще излезе през 2017 г.

„Все още не съм готов – пише той. – Но съм постигнал прогрес. Не толкова, колкото се надявах преди година, когато си мислих, че ще съм привършил. Мисля, че ще излезе тази година.“

За да не създава прекалено високи очаквания обаче, Мартин допълва веднага: „Но хей, същото си мислех и миналата година“.

Дългогодишните фенове на поредицата останаха разочаровани от факта, че „Ветровете не зимата“ не излезе през 2016 г. Именно миналогодишният сезон шести на „Игра на тронове“ бе този, който реално ни отведе отвъд вече написаната от Мартин история. Това до голяма степен разочарова хората, които се надяваха, след като вече са инвестирали 2 десетилетия, четейки поредицата, че ще могат да преживеят историята за първи път чрез книгите. Предвид огромната популярност на шоуто, избягването на спойлери (като например съдбата на Джон Сняг), се оказа херкулесовска задача.