Огромното светещо огнено кълбо, което беше забелязано над Сибир в вечерта на 26-и октомври, предизвика страхове от извънземно нападение. Но, както често се случва, физиците имат доста по-земно обяснение за явлението.

Сензационното зрелище удиви множество хора в региона Ямало-Ненец, сред които и фотографи, излезли през нощта, за да уловят един съвсем различен небесен феномен – северното сияние. Един от тях, фотографът Сергей Анисимов, първоначално решава, че ефектът е причинен от някакъв прожектор в небето. Когато се прибира у дома, децата в града вече имат свои обяснения, свързани с „извънземни“, „портал към друго измерение“ и какво ли още не. Но не само децата са развълнувани и разтревожени. „Помислих, че е дошъл краят на света“ – споделя местен човек, цитиран от The Siberian Times.

Тези страхове са разбираеми, като се има предвид необичайния вид на явлението, но причината за пореден път не е свързана нито с извънземни, нито с нещо от свръхестествен характер. Светещото кълбо било причинето от тестове на руски военни ракети в района.

Руското министерство на отбраната потвърждава, че са провеждани тестове, включващи изстрелването на междуконтинентална балистична ракета Топол от Плесец до Камчатка, както и три балистични ракети от атомни подводници.

Смята се, че ракетата Топол е предизвикала светлинната сфера, като изгаряните от нея газове са съвпаднали със светлината от слънчевите лъчи. Астрофизикът Джонатан Макдауъл дава следното обяснение:

Газовете, изгорени от ракетата, се разпространяват под формата на кълбо с диаметър стотици километри. Ако попадне точно под слънчевите лъчи, това кълбо може да стане видимо. Слънцето е зад нашия хоризонт, но ракетата е достатъчно високо, което позволява да видим светещата сфера на фона на нощното небе.

Източник: Science Alert