Най-трудната логическа задача на света” е загадка, измислена от американския философ и логик Джордж Булос и е публикувана в Харвардския философски журнал през 1996 г. Тя е следната:

Тримата богове А, Б и В се наричат, без значение на реда на назоваване, Истински, Лъжлив и Случаен. Истински винаги говори истината, Лъжлив винаги лъже, а дали Случаен ще каже истина, или лъжа, е абсолютна случайност. Вашата задача е да определите името на А, Б и В, като им зададете три въпроса, на които може да се отговори само с „да” или „не”. Всеки въпрос може да бъде задаван само по веднъж и на един бог. Боговете разбират вашия език, но ще ви отговарят на своя, в който думите за „да” и „не” са „da” и „ja”. Само че вие не знаете коя дума кое означава.

Булос предлага следните насоки:

- Може да зададете на един бог повече от един въпрос (но тогава ще се лишите от правото да зададете въпрос на друг от боговете)

- Какъв е вторият въпрос и на кой бог е зададен може да зависи от отговора на първия въпрос. (Същото, разбира се, важи и за третия.)

- Дали Случаен казва истината или лъже е феномен, за който трябва да мислите така: той сякаш зависи от подхвърлянето на монета в ума му. Ако се падне тура, той казва истината; ако е ези – лъже.

Решението вижте на следващата страница.