Човешкият мозък е нещо наистина забележително. Той е способен на неща, които приматите – нашите роднини – биха достигнали евентуално след хиляди, дори може би милиони години на еволюция. Дори нашите най-комплексни машини не могат да се сравняват с изобретателността и високото ниво на съзнателност, с които мозъкът се отличава, пише Science Alert.

Въпреки всички тези около 100 млрд. неврона са изключително крехки. Ако нещо съвсем малко се обърка в конкретна връзка, нещата се разпадат доста бързо. Още по-странното е, че дори без каквито и да е наранявания или структурни нередности, човешкият мозък може да се обърка и съвсем сам. Оказва се, че е много лесно да го накараме да вижда неща, които принципно не съществуват.

Не, не става дума за взимането на наркотици, които предизвикват халюцинации. Мозъкът е способен да ги предизвика сам-самичък. Стига да знаете как да го манипулирате.

Както най-новото видео на Scam School демонстрира, нужни са ви няколко най-обикновени предмети от ежедневието. С тяхна помощ ще създадете силни халюцинации, които ще повлияят на сетивата ви:

- Бял лист хартия.

- Памучни подплънки.

- Ластици.

- Ножици, тиксо, телбод.

- YouTube видео със статичен шум, което да върви поне 30 минути.

- Звукоизолиращи слушалки.

Изгледайте видеото, за да разберете какво точно трябва да направите с тях – на практика е нужно да изработите маска за очи. Ефектът обикновено започва да се проявява след 10 до 30 минути.

След 20 минути екипът на Scam School твърди, че започва да вижда ярки цветове – сякаш сте разтъркали клепачите си. Впоследствие те приемат формата на динозавър, медуза, окото на Саурон и т.н. Един дори е чул писъци, а друг – смях.

Звучи странно? Scam School всъщност пресъздават принципите на научния феномен, известен като ефекта на Ганцфелд. Той се проявява, когато сме изложени например на постоянна тъмнота или статичен телевизионен шум. В тази ситуация мозъкът откликва, като се опитва да увеличи невралния шум в желанието си да открие липсващите визуални сигнали. Това довежда както до визуални, така и до звукови халюцинации.

Разбира се, преживяванията се различават от човек до човек. При вас какво се случи?