Археолози от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на най-стария сигурно датиран християнски храм на територията на Югозападна България. Зидовете бяха разкрити при разкопки на римския форум в Хераклея Синтика в местността Рупите, Петричко (на километър и половина от комплекса на пророчицата Ванга). Става дума за обществена сграда, преустроена в раннохристиянска базилика около 400-та година.

Само няколко години преди това, през 395-а, умира последният силен владетел на Римската империя – Теодосий I Велики. Той остава в историята с налагането на ортодоксалното християнство като единствена официална религия в държавата. Император Теодосий забранява почитането на всякакви  ереси (като арианството) или други култове, а също и Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове, включително Пантеонът в Рим. И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща обществена сграда, добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.

Дни преди да проучат останките от този храм археолозите от екипа на доц. Вагалински от Националния археологически институт с музей при БАН се натъкнаха на интересна находка – 50-сантиметров торс на езическо божество. Главата на мраморната статуя липсва, а лявата ръка е свита в лакътя и прибрана към тялото. Първите предположения са, че вероятно става дума за римска скулптура на Аполон или на Хермес, но екипът тепърва ще търси точни аналози. Сигурно е само, че тя е преизползвана за градежа на късноантично стълбище в града.

Очакват се още открития на територията на Града на македонските царе, както често наричат Хераклея Синтика. След отпуснатите допълнително 100 000 лв. от правителството разкопките ще продължат и през юни.

Вижте още подробности, снимки и видео клипове тук:

https://www.facebook.com/Archaeologia-Bulgarica-811557715855220/

Gallery

Снимка: Сирма Александрова