Толундският човек е едно от най-известните „блатни тела“, откривани някога в северна Европа.

Въпреки че 30- или 40-годишният човек е бил погребан в блато преди повече от 2400 години, киселинните торфи са мумифицирали тялото по впечатляващ начин и са запазили неговите коса, мозък, кожа, нокти и вътрешности (дори и кожената примка около врата му).

Въпреки всички доказателства, ние все още не знаем защо е бил убит. Нов анализ на стомашно-чревния тракт разкрива съдържанието на последното му ястие, което допълнително подкрепя вече съществуващата теория, че най-вероятно е бил принесен в жертва.

Учените твърдят, че приблизително един ден преди Толундският човек да бъде погребан в блатото, той е ял каша, съдържаща ечемик, лен и семена от растения и плевели.

Находката е сходна с онова, което учените откриват в началото на 50-те години на миналия век, когато тялото е изровено за първи път в днешна Дания. За разлика от миналите анализи обаче, този идентифицира няколко нови съставки – например мастните протеини на риба, както и отпадъчни елементи от вършитбата на отделна зърнена култура.

Откритието е интригуващо, тъй като скорошен анализ на друго тяло, открито в блато, известно като човекът от Граубале, също открива изненадващо голямо количество отпадъчни елементи от вършитба, които преди не са били забелязани.

Човекът от Граубале също е бил убит и погребан в киселинно блато и фактът, че съставките на последното му ястие са сходни с тези на Толундския човек, кара учените да вярват, че става дума за своеобразен ритуал.

Докато останалите блатни тела изглежда са консумирали каша или хляб с малко месо или боровинки, отпадъчните елементи от вършитба и изобилието от семена подсказват, че случаят вероятно е бил специален. Или това, или тези съставки са били добавени за вкус или за по-висока питателност.

„Макар и ястието да изглежда съвсем обикновено за желязната епоха, включването на отпадъчни елементи от вършитба вероятно е свързано с ритуални практики“, пишат авторите.

Това не е първият път, в който изследователите подозират, че Толундският човек или човекът от Граубале са били принесени в жертва.

Да, останалите блатни тела може би са имали нещастието да паднат по случайност в блатото, начинът, по който Толундският човек е бил убит и впоследствие – внимателно погребан (със здраво затворени очи и уста, както и с тяло в зародишна поза), кара някои учени да смятат, че той е бил принесен в жертва на боговете.

Имайки предвид факта, че Толундският човек е бил погребан край място, където хората от Желязната епоха са копали за торфи, напълно възможно е той да е бил принесен в жертва в знак на благодарност към земята.

Изследването е публикувано в Antiquity.

Източник: Science Alert