Изглежда, че може да отидем навсякъде, където поискаме, стига да имаме желание и пари. Но има някои места на Земята, които са абсолютно забранени за туристи.

От Bright Side са направили списък с най-известните мистериозни места, където не трябва да стъпва човешки крак.

1. Остров Съртси

През 1963 г. във водите на Исландия изригва подводен вулкан и за кратко време се образува нов остров от 2,7 квадратни километра. Това събитие веднага привлича вниманието на учени от различни страни, тъй като е изключителен пример за образуване на остров и началото на нов живот. Оттогава Съртси, кръстен на митологичния герой Сърт, се използва само за научни цели и е зона с ограничен достъп за туристи.

2. Иля да каймада гранде или Островът на змиите


Снимка: Guliver / iStock

Островът, който се намира на 35 км от бреговете на Бразилия, изглежда като истински рай. Може да заплатите за пътуването до него с живота си, защото е пълен с отровни змии. На площ от 0,43 квадратни километра живеят около 4000 влечуги. Най-опасният вид е insularis bothrops или златна змия. Нейната отрова е пет пъти по-силна от тази на другите змии – след ухапване настъпва мигновена смърт. Ето защо бразилските власти забраняват всякакви посещения.