Пет забранени места, където е по-добре да не изкушавате съдбата си

21 юли 2017 г., 18:00
10788

Остров Груинард. Снимка: Guliver / iStock

Изглежда, че може да отидем навсякъде, където поискаме, стига да имаме желание и пари. Но има някои места на Земята, които са абсолютно забранени за туристи.

От Bright Side са направили списък с най-известните мистериозни места, където не трябва да стъпва човешки крак.

1. Остров Съртси

През 1963 г. във водите на Исландия изригва подводен вулкан и за кратко време се образува нов остров от 2,7 квадратни километра. Това събитие веднага привлича вниманието на учени от различни страни, тъй като е изключителен пример за образуване на остров и началото на нов живот. Оттогава Съртси, кръстен на митологичния герой Сърт, се използва само за научни цели и е зона с ограничен достъп за туристи.

2. Иля да каймада гранде или Островът на змиите


Снимка: Guliver / iStock

Островът, който се намира на 35 км от бреговете на Бразилия, изглежда като истински рай. Може да заплатите за пътуването до него с живота си, защото е пълен с отровни змии. На площ от 0,43 квадратни километра живеят около 4000 влечуги. Най-опасният вид е insularis bothrops или златна змия. Нейната отрова е пет пъти по-силна от тази на другите змии – след ухапване настъпва мигновена смърт. Ето защо бразилските власти забраняват всякакви посещения.

3. Остров Норт Сентинел

Един от Андаманските острови в Бенгалския залив е дом на опасно местно племе, което избягва всякакъв контакт с цивилизацията и яростно се съпротивлява на всяко проникване на пришълци. Тези хора активно защитават своята територия: например, през 2004 г. обстрелват индийски държавен хеликоптер, който кръжи над острова след цунами, за да разбере дали местните жители се нуждаят от помощ. Последните им жертви са изгубени рибари: след тяхното убийство индийските власти призовават гражданите да стоят далеч от хората и земята им.

4. Храм Исе, Япония


Снимка: Sean Pavone / Shutterstock

Най-важният храм в цялата страна е храмовият комплекс Исе. Основната постройка е заобиколена от висока дървена ограда; само високопоставени свещеници и членове на императорското семейство биват допускани вътре. Допреди 1945 г. храмът е още по-труднодостъпен: той е отделен от външния свят чрез река Миягава, която символизира границата между “обикновената” и “свещената” земя. На монасите е абсолютно забранено да пресичат реката: смятало се е, че това би довело до нарушаване на неприкосновеността на храма и до проблеми за цялата страна.

5. Остров Груинард


Снимка: Guliver / iStock

През 1942 г. британското правителство купува шотландския остров Груинард за тестване на биологични оръжия - по-специално антракс. По време на експеримента е установено, че антраксът замърсява територията за дълъг период от време, което предизвиква смъртност на населението в 95% от случаите. До 1980 г. островът е бил едно от най-смъртоносните места на планетата. Едва през 1986 г.  учените започват да "прочистват" зловещия остров и той е обявен за безопасен през 1990 г. Въпреки това никой не се е заселил там. Експертите предупреждават, че спорите на антракса остават в почвата на острова в продължение на стотици години.

Коментари