Екип от археолози откри най-стария непокътнат потънал кораб в света. Корабът се намира на дълбочина от около 2000 метра под водата на Черно море край северните брегове на България. Изключително запазената находка е предварително датирана на възраст от около 2400 години. Корабът е с дължина от 23 метра и най-вероятно е древногръцки по произход. Според учените видът му е най-вероятно търговски, въпреки че все още съдържанието на трюма му не е извадено. Лежи на една страна, като мачтата, рулят и седалките за гребците са все още на мястото си. Забелязани са дори костите на риба, която е била ядена от екипажа преди две и половина хилядолетия.

Датировката е била направена с помощта на въглеродния изотопен метод, като малка отломка е била изкарана на повърхността от дистанционно управляван водолазен робот. Основните причини за запазването на кораба в толкова добро състояние са ниските нива на кислород във водата в този район на Черно море и фактът, че е потънал наистина на дълбоко, което го е предпазило от ловци на находки през вековете. “Това ще промени разбиранията ни за древното корабостроене и корабоплаване в онези епохи”, коментира водещият специалист на експедицията Джон Адамс.

Находката е част от мащабен проект на име “Черноморски археологически проект”, който досега успя да открие над 60 потънали кораба в Черно Море в рамките на само три години.

Science Alert