Защо ви боли глава? Може ли да е заради нещо, с което се храните? Липса на достатъчно сън? Или вероятно причината е друга. Експертите в health.com определят 11 чести причини за появата на главоболие, част от които са изненада за мнозина. Списъкът изглежда така:

1. Теглото ви. Актуално изследване показва, че жените с тегло над нормалното за ръста и физиката им са 35% по-податливи да развиват главоболие, в сравнение с дамите с нормално тегло. А жените с много голямо наднормено тегло (телесен индекс 40) са дори още по-предразположени към главоболието – шансовете да ги боли глава според изследването са 80% по-големи.

2. Характерът ви. Строгите, резервирани хора и тези с мании, фикс идеи и обсесивни разстройства страдат по-често от главоболие. Ако виждате в себе си някои от тези недостатъци, може би е време да преосмислите подходите си в живота. За ваше здраве е.

3. Активната любов. Американско проучване показва, че много пациенти, предимно мъже, изпитват остра болка в главата при засилени телесни процеси. Например веднага след секс.

4. Тридневната ваканция. Главоболието може да се появи и когато си вземем почивка от редовното ежедневие и натоварения график и рязко преминем към бавни обороти и към изцяло мързелив и релаксиращ режим, обяснява доктор Александър Маускоп – основател и директор на нюйоркски медицински център по главоболието. Той съветва да се приспособяваме към промяната в почивните дни като държим продължителността на съня си възможно най-нормална и типична. Защото няма да се почувстваме по-отпочинали, ако се излежаваме до събота следобед.

5. Миризмата на блажна боя. Боядисването на банята например може да е причина за главоболие, заради силната миризма и парите. Ето защо много компании вече произвеждат боя почти без мирис, основана на формула с ниско съдържание на летливи вещества и повече органични съставки.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.