10 цивилизации, които изчезват по необясним начин

16 юни 2016 г., 15:40
9356

Снимка:  rui vale sousa / Shutterstock

Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации, преживели своя възход и падение, след което са изчезнали завинаги от нашето полезрение, без обаче да получим добро обяснение за това какво точно се е случило.

io9 ни предлага десет пример на такива цивилизации, които продължават да будят недоумение сред археолози и историци от цял свят.

Виж още: Археолози откриват нова информация за произхода на маите

Ния

Днес това е изоставено и отдалечено място в пустинята Такламакан в Китай, но преди 1600 г. Ния е процъфтяващ град в оазис по трасето на известния Път на коприната. През последните два века археолозите периодично се натъкват на различни съкровища, скрити в прашните останки на този някога красив град с дървени къщи и големи храмове. В известен смисъл, Ния е реликва от изгубена цивилизация от ранните години на Пътя на коприната, който свързва Китай с Централна Азия и Европа. Именно залезът на пътя заради края на Монголската империя през 14 век е и вероятната причина за упадъка на Ния. След това, търговците предпочели да пътуват до Китай по море.

Набта

Между 7000 и 6500 г.пр.н.е. на територията на днешна Сахара съществува невероятна общност от поселища, където хората гледали питомни животни, обработвали ферми, създавали керамика и се интересували дори от астрономия. Археолозите вярват, че това е мястото, което е предшественик на големите градове по поречието на Нил, възникнали много след това. Въпреки, че днес районът е пустинен и безводен, вероятно причината за изчезването на Набта е промяна в дейността на мусоните, която превръща мястото в огромно езеро.

Коментари