Януарското издание на конкурса "Страшен разказ в две изречения", чиято тема бе „Трябва“, приключи. В него взеха участие 48 автори със 79 разказа. 

Сред тях обаче изпъкна най-много този на Марина Колева. Ето го и него:

Тичаше от цяла вечност, вонята на страх и пот вече не ѝ правеше впечатление, краката ѝ пареха, залитна, но не можеше да се откаже, тя трябваше да тича още по-бързо, иначе Нещото щеше да я настигне и тогава неговата игра щеше да започне.

– Докторе, – изписука весело медицинската сестра – пациентката в кома от стая 23 току-що помръдна пръстите на краката си.

Отличени бяха и следните разкази:

Мария Георгиева

– Четири милиарда от населението на Земята трябва да умрат! – доволно констатира председателят на тайното общество, докато поклащаше пред одобрителните погледи на присъстващите желеподобната, запечатана в колба жълта течност с надпис "Covid 19".

– Дилетанти, трябва отново да дам "Потоп" или нещо подобно и да рестартирам системата! – помисли Всевишният, докато наблюдаваше тайния сговор и зададе поредица от гласови команди – "земетресение", "затопляне", "изригване на вулкани" за изпълнение от изкуствения интелект, който хората отдавна познаваха, но не разбираха и го наричаха простичко "Дявол".

***

Григор Ганчев

Малкият Томи беше сключил сделка с Чудовището от раклата – трябваше на всяко пълнолуние да оставя една играчка на Чудовището, за да го умилостиви, но откакто таткото на Томи беше уволнен, скандалите вкъщи се увеличиха, а играчките за Томи намаляха. И така, една нощ Томи остана в стаята си разплакан, напляскан, заключен и без играчка за Чудовище, и точно когато лунната светлина се показа през прозореца, Томи чу раклата да проскърцва.

***

Станислав Колев

Трябва да учиш повече, трябва да влезеш в добра гимназия, трябва да завършиш елитен университет, трябва да си намериш престижна работа, трябва да създадеш семейство, трябва да пратиш децата си в добра гимназия! Иван беше чувал, че преди смъртта животът минава като на филм, но със съжаление установи, че неговият е отминал в преследване на всяко едно натрапено „трябва“ – с въздишка си помисли, че скоро това няма да има значение, защото губеше бързо кръв, заради дълбоката рана, а измършавелите от глад вълци приближаваха хищно – сега трябваше да умре, преди да почнат да го разкъсват жив.

***

Boryana Varbanova

– Трябва да се опитвате да игнорирате гласовете в главата си и да не се подчинявате на волята им, разбирате ли ме? – питаше го психиатърът. Със сълзи на очи, мъжът бавно кимна, докато гласовете в съзнанието му панически крещяха "Не го убивай, моля те, недей!".

Темата за февруари – „Какво виждаш?

„Тя е посветена на плодовития български писател, преводач и журналист Светослав Минков, роден на 4 февруари 1902 г.“, пишат организаторите на конкурса. „Неговата първа книга – сборникът с разкази „Синята хризантема“, призната и за първата българска фантастична книга, поставя началото на диаболизма в съвременната ни литература. Следващите произведения в продуктивния творчески път на Минков са не по-малко любопитни, а едно от най-запомнящите се несъмнено е „Дамата с рентгеновите очи“.

Дамата е Мими Тромпеева, а рентгеновите очи са ѝ дарени от Чезарио Галфоне – специалист в разхубавяването и подобряването чрез най-фантастични методи.

Срещата между двамата се осъществява, благодарение на желанието на Мими да коригира очите си – родена кривогледа, тя вярва, че ако оправи този дефект, ще успее да си намери добър съпруг. Майсторът на женска красота не само коригира дефекта, но и добавя една прелюбопитна способност:  очите да виждат през материята.

Нататък разказът продължава като дневник, от който става ясно докъде стигат възможностите на подобрените очи на Мими, какво вижда тя и как се чувства от всичко това.

„На улицата, в трамвая, в градината — навсякъде виждам само скелети. И туй ме страшно забавлява. В гръдния кош на някои бият големи като юмруци сърца, на други пък сърцата са съвсем мънички, като на врабчета.“.

Разкажете за нещо, което не би трябвало да можете да видите, в две изречения или по-малко, като авторът на най-ужасяващия разказ ще спечели книга по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД!

Най-интересните творби ще бъдат публикувани и в сайта за наука, техника и загадки „Обекти“!

Можете да изпращате своите разкази до края на месец февруари в коментар под този пост във Facebook или на имейл stra666en.razkaz@gmail.com.