NASA не е пренаписала зодиакалните знаци. Ето защо обаче мнозина са убедени, че американската космическа агенция е сторила точно това, пише Gizmodo.

Слухът тръгва преди няколко дни благодарение на английското издание на „Космополитън“ и бързо се разпространява из мрежата. В нета е пълно с новини, според които NASA е създала нов зодиак, включващ 13-та зодия и разменени дати на останалите 12.

Най-странната част от „новината“ не е разместеният зодиак, а фактът, че NASA изведнъж решава да се занимава с хороскопи. Спокойно, агенцията не е променила мисията си най-неочаквано.

„NASA се занимава с астрономия, а не с астрология“, заяви говорителят на NASA Дуейн Джонсън. Защо тогава астролозите са убедени, че NASA изведнъж е пренаписала зодиака? Оказва се, че източникът на слуха произлиза от странна интерпретация на образователна страница за деца, която агенцията е публикувала.

„Космополитън“ и другите сайтове дават линк към истинска страница на NASA като източник на своята новина. Едно бързо посещение обаче показва, че не става дума за астрология. Напротив, ще се озовете на The Space Place – образователен сайт, в който децата могат да се запознаят с анимационната версия на марсохода „Кюриосити“, както и да научат рецепти за бисквитки тип „слънчеви петна“.

The Space Page също не крие мнението на NASA относно астрологията: „Това не е наука“, както и „Първо на първо астрологията не е астрономия“.

Естествено, тук никъде не откриваме каквото и да е разместване на зодиакалните знаци. NASA обяснява на децата, че те са създадени преди 3000 години от вавилонците, които са ги свързали със съзвездията на главите си. В годините след това, казва агенцията, позицията на тези съзвездия се е променила заради множеството дребни отклонения в оста на Земята. Това означава, че тези съзвездия вече не са на същото място днес спрямо времето на вавилонците.

„Не сме променяли зодиакалните знаци. Просто направихме съответните изчисления – пише Браун в имейл до Gizmodo. – Статията The Space Place е посветена на това как астрологията не е астрономия, как всъщност тя е останка от древната история.“

Все още е трудно да повярваме как точно информация на NASA е недоразбрана и изкривена до такава степен. Важното в случая е, въпреки това, което най-вероятно сте прочели, американската космическа агенция не проявява какъвто и да е интерес към зодиакалните знаци.