Човешкото въображение няма граници. А какво остава, когато е подплатено с много пари! Вижте най-шантавите неща, изработени от злато.

1. Риза

Покойният индийски бизнесмен Дата Пхуге от Пуна нашумява в началото на 2013 г., когато си купува риза, направена от над 3 килограма злато и оценена на 250 000 долара. Човекът явно е искал да блесне сред обществото.

2. Коледно дърво

Дърво от масивно злато допълва коледната украса на голям бижутериен  магазин в Токио през ноември 2016 година. Дървото с височина 2,4 метра и тежина около 12 килограма е дело на японския бижутер Гиндза Танака, който е и собственик на магазина.  Стойността му възлиза на почти 2 милиона долара.

3. Златна монета с лика на кралица Елизабет ІІ

Изсечена в монетния двор на Пърт, Австралия, през 2011 година, тази възпоменателна монета тежи 1 тон. Монетата е с диаметър 80 сантиметра и дебелина 12 см и е направена е от 99.99 процента чисто злато. Смята се, че стойността й е около 55 милиона щатски долара.

4. Маска на Дарт Вейдър

Маската на популярния герой от „Междузвездни войни“ е изработена от чисто злато и тежи 15 килограма. Представена е в бижутерската къща „Танака Кикиндзоку" в Токио през април 2017 година.

5. Топка за крикет

През ноември 2004 г. в един бижутериен магазин в Мелбърн, Австралия, е изложен умален модел на топка за крикет, изработен от 18-каратово злато. Топката е украсена с 2704 диаманта.  Смята се, че това бижутерийно изделие, направено в Шри Ланка, е единствено по рода си в целия свят.

 6. Сладолед „Сънди".

Леденото лакомство, наречено „Frrrozen Haute Chocolate," се предлага в нюйоркския ресторант Serendipity 3 . Поръсено е с 5 грама 23-каратово ядивно злато и се сервира в купичка, украсена с диаманти. С цената си от 25 000 долара то е обявено от „Световни рекорди на Гинес“ за най-скъпия десерт на света през 2007 година. Наздраве! Да не се задавите само!