„Това място е обитавано от духове” - твърдят за някои сгради и местности десетки свидетели, които не се познават помежду си. Оказва се, че науката е намерила обяснение. То няма нищо общо със свръхестественото, но е не по-малко странно.

През  50-те години на XX век френският учен от руски произход  Владимир Гавро установява, че вибрации с определена честота в близост до човешкото ухо причиняват редица неприятни симптоми: от леко раздразнение до силна болка. Открит е инфразвукът.

Сетивно дразнение има, но съзнанието не подозира за него – от което в емоциите настава хаос. Учени откриват, че вълни с честота между 7 и 19 Hz могат да предизвикат уплаха, паника и ужас. Доказват го експерименти.

Учените, известни с желанието си да тероризират нищо неподозиращи граждани, успяват незабелязано да пуснат инфразвук по време на концерт. В края на експеримента 22 процента от хората съобщават, че са изпитали чувство на необяснима заплаха, страх и ледени тръпки.

За това явление вероятно е виновна еволюцията. За да се предизвика инфразвук, не са нужни луди учени. Вулканите, земетресенията, големите океански вълни и дори силният вятър в подножието на някой хълм създават инфразвук.

Тигрите са особено известен източник. Нещата, които издават такива звуци, са големи, силни и опасни. Сякаш еволюцията ни е научила, че този звук не е на хубаво.

Инфразвукът е природен феномен, невидим е, не се възприема на съзнателно ниво и може спонтанно да предизвика ирационален страх - дори ако седите в празна стая. А това са основните признаци, които хората сочат като свидетелство, че едно място е обитавано от духове.