Голяма част от хората смятат, че нарвалите са еднорозите на морето. Те обаче грешат. Тази титла очевидно принадлежи на Pyrosome.

Подобно на всяко едно „легендарно“ животно, снимките и на гигантските пирозоми са с ниска разделителна способност. За разлика от Бигфут или чудовището от Лох Нес обети, тези са 100 процента истински.

Истинският еднорог на океана представлява прозрачна цилиндрична колония, съставена от стотици, дори хиляди отделни организми, наречени опашнохордови. За разлика от повечето опашнохордови, които често се прикачват към океанското дъно, пирозомите се реят свободно из водата. Достигат дължини от няколко милиметра до няколко метра. Срещат се предимно в горните и по-топли пластове на океана.

На сайта Deep Sea News може да видите един невероятен клип (същият е приложен и по-долу) на този организъм. Именно тук биологът Ребека Хелм разказва повече за пирозомите и защо почти се е разплакала при първата си среща с тях:

 „Ако боргите и клонираните от Star Wars имаха дете, то щеше да е пирозомът. Един подобен организъм е съставен от хиляди клонинги, като всеки един от тях може да се копира и да допринесе за развитието на колонията. За разлика от представителите на боргите, които са свързани мисловно, пирозомите са вплетени физически и дори споделят тъкани. Докато боргите живеят в големи и страшни кораби, пирозомите представляват този голям и страшен кораб. Цялата колония е оформена като голям напръстник с остър връх в единия край и отвор в другия. В някои случаи този отвор достига широчина до 2 метра – толкова, колкото да се промъкне цял човек.“