Съществуват най-различни истории и предания, свързани със странните звуци, които се появяват в рамките на красивите северни сияния. Досега учените не разполагаха с доказателства, които да ги свържат с Aurora Broealis.

След 12-годишно проучване обаче екип от университета Алто успя да улови мистериозните шумове и да докаже, че те се зараждат на 70 метра над земята, пише Mashable.

За да установят местоположението на звука, учените поставя три отделни микрофона по време на Северно сияние през 2004. Чак тази година обаче, когато дигитализират записите, те откриват, че са уловили звука. 

Учените обаче все още не могат да предложат хипотеза относно това какво създава звуците и по какъв точно начин. Засега те отхвърлят вероятности като пукане на лед  и синестетична илюзия. 

Не по-малко любопитен е и фактът, че учените успяват да открият същия звук и на други места с електромагнетична дейност, където северното сияние не винаги присъства.

„В миналото изследователите вярваха, че северното сияние се заражда на твърде голямо разстояние и хората не могат да чуят звуците, които издава… Нашето проучване обаче доказва, че източникът на звуците, свързани с Aurora Borealis, най-вероятно е свързан със същите активни частици от Слънцето, които създават Северното сияние в небето.“

Gallery

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery

Shutterstock