Лошите сънища могат да имат още по-печални последствия - с напредването на възрастта хората, които не могат да спят спокойно, рискуват да заболеят от паркинсон. Такива са зловещите изводи на учени от университета в Барселона, цитирани от Рамблер.ру.

Изследването им било проведено сред пациенти на възраст над 60 години. Оказало се, че онези, които се мятат и крещят насън, в следващите 5 години много често получават диагнозата "болест на Паркинсон". Тежката присъда засегнала около 20% от всички участници в експеримента.

Намиращите се под медицинско наблюдение хора заболявали и от други нервни болести, но, като правило, ги поразявал главно паркинсон. В тази връзка испанските лекари предполагат, че неспокойният сън може би е първият признак за това, че човекът има мозъчни проблеми и трябва да обърне внимание на здравето си, докато не е станало твърде късно.

Болестта на Паркинсон е сериозна диагноза и се развива обикновено у възрастни хора. Тя се характеризира с разрушаване на един вид неврони в мозъка, което от своя страна води до двигателни разстройства и парализа, загуба на паметта и слабоумие. Заболяването не се лекува, но симптомите му могат да бъдат силно облекчени.