Ах, това кафе! Някои хора просто не могат да отворят сутрин очи, ако не са погълнали от тази кафява живителна течност. Истинските ценители знаят за какво става дума – удоволствието да избереш чаша, да вдъхнеш аромата на току-що свареното кафе, да отпиеш първата глътка…

А какво по-хубаво от това, че кафето е и полезно? Според американски учени редовната консумация в определената норма намалява шанса от депресия с до 53%. Освен това кафето е още един начин да набавите на организма полезни витамини и минерали. В 240 мл кафе например се съдържат 11% витамин В2, в по-малки количества калий, манган, магнезий и фосфор – всичко това допринася за поддържането на биохимичния баланс в организма.

Кафето е особено ценно и заради съдържанието на кофеин, който стимулира мозъчната активност, като помага на организма да отделя повече невротрансмитери, сред които е и допаминът.

Знаете ли обаче, че кафето, което пиете, е всъщност отражение на вашата личност. Според проучванията хората, които предпочитат кафето си чисто, са по-търпеливи и уравновесени, по-сериозни и затворени. Това са хора, които са упорити в преследването на целите си и знаят какво искат.

Хората, които пият кафето си със захар и сметана или мляко, са по-щедри, по-широко скроени, по-отворени към света. Тези хора ценят личното си време е знаят как да извлекат най-доброто от живота. Обичат да се забавляват и са жизнелюбиви.

Почитателите на айскафето са спонтанни и непринудени, по детски наивни и впечатлителни. Те са с добри сърца и винаги добронамерени към другите.

Феновете на безкофеиновото кафе пък се оказват контролиращи маниаци. Това са обсебващи хора, които се вкопчват в другите. Обикновено са несигурни в себе си, по-неспокойни и нервни.

Цветелина Велчева