Ако през зимата обичате да пиете горещ шоколад у дома, обърнете внимание и на чашата. Оказва се, че нейният цвят влияе върху вкуса на напитката, пише LiveScience.

Резултатите от ново изследване потвърждават схващането, че фактори, които нямат нищо общо с приготвянето и съдържанието на храната допринасят за найния вкус.

"Цветът на съда, в който се сервират храните и напитките може да подчертае качества като вкус и аромат," казва един от авторите на изследването, Бетина Пикерас-Физмън от Политехническия университет на Валенсия и Оксфордския университет.

За да разберат как удоволствието от напитката се влияе от цвета на чашата, Физмън и колегите й набират 57 души, които да оценят вкуса на какаото, сервирано в пластмасови чаши с читири различни цвята - бял, червен, оранжев и кремав. Всички чаши били бели от вътрешната страна.

Какаото се сторило на участниците по-вкусно и ароматно, когато е в оранжева или кремава чаша.

Изследването, публикувано в  Journal of Sensory Studies, може да се окаже полезно за собствениците на заведения за хранене.

Предишни проучвания показват, че начинът, по който хората възприемат вкуса, зависи от много външни фактори: цвета на чинията, цената на бутилката вино и думите, с които е описано ястието.