Изследователи от Кеймбриджския университет установиха, че обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско. Колкото по-голяма е дадена чаша, толкова по-сериозен е рискът от напиване.

За да достигнат до тези зключения, специалистите извършват експеримент в продължение на 16 седмици. В него взимат участие приблизително 300 души.

Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вина в чаши с различен обем - 250, 300 и 370 грама. Един ден – един вид чаши, друг ден втория вид и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино било 9 процента повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.

Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.